Τα τεχνολογικά ατυχήματα έχουν ηλικία δύο αιώνων και βάλε. Οπότε η διαχείρισή τους εξελίσσεται πανομοιότυπα: Πρώτα οι μηχανές διαμελίζουν, συνήθως εργάτες. Μετά έρχονται οι λύσεις – που είναι πάντα η εισαγωγή ακόμη περισσότερων μηχανών. Οι νέες μηχανές σημαίνουν αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας και αυτή με τη σειρά της ακόμη περισσότερους νεκρούς στο επόμενο τεχνολογικό ατύχημα. Ακολουθούν ακόμη πιο τεχνολογικές λύσεις. Μέχρι τη Φουκοσίμα και βλέπουμε.
Κανείς δε σκέφτηκε να αποκαλέσει το ατύχημα στα Τέμπη «τεχνολογικό». Κι όμως είναι κλασικό παράδειγμα του είδους. Ως συνήθως, οι λύσεις που προτείνονται αφορούν την εισαγωγή κι άλλων μηχανών που όλες μαζί μπαίνουν κάτω από την ανεξιχνίαστη ταμπέλα «τηλεδιοίκηση». Ως συνήθως, η πολιτική αυτών των μηχανών θα ασκηθεί σιωπηλά. Αυτή η σιωπηλή τεχνοπολιτική θα προέρχεται από τους κρατικούς θεσμούς που τώρα οργανώνουν τον θρήνο. Και θα περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από «έγνοια για τις ανθρώπινες ζωές».
Ας πούμε:
Από το 2010 και μετά, το ελληνικό κράτος επιχειρεί τη μετατροπή της επικράτειάς του σε «διαμετακομιστικό κόμβο» που μεταφέρει κοντέινερ μέσω σιδηροδρόμου. Το εγχείρημα αφορούσε τη θέση του ελληνικού κράτους εντός της καταρρέουσας παγκοσμιοποίησης. Ο διαμετακομιστικός κόμβος απαιτούσε σιδηρόδρομο με σοβαρή δυνατότητα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Άρα (σιωπηλά) αυξημένο μεταφορικό φορτίο. Άρα (με θόρυβο) Τέμπη. Το μέλλον αυτού του σιδηροδρόμου κανονίζεται τώρα που μιλάμε. Μέσω κρατικά οργανωμένου πένθους.
Μέσω του ίδιου τηλεδιοικούμενου πένθους, τα κόμματα ετοιμάζονται για τις εκλογές. Το γενικό κλίμα «αγανάκτησης» και «όλοι φταίνε», σιγοντάρεται από τα ΜΜΕ όλων των κομμάτων, εκφέρεται αυτολεξεί ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η προοπτική μιας «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» δείχνει όλο και πιο δελεαστική. Όπως είναι αναμενόμενο σε συγκυρία παγκόσμιας κρίσης και πολεμικής προετοιμασίας. Στη συγκυρία της καταρρέουσας παγκοσμιοποίησης.
Ακούστε μας αδέρφια, το ‘χουμε δει με τα ματάκια μας:
Την τελευταία φορά που εθεάθησαν Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, ήταν με τηλεδιοίκηση. Και το πράγμα δεν πήγε καθόλου καλά.
Καλό θα ήταν να μην επαναλάβουμε.