Site icon Autonome Antifa

Ρε ποιά μπάλα; Αυτοί ετοιμάζονται για πόλεμο… // Antifa South

Κυριακή 18 Δεκέμβρη. Ήμασταν μαζεμένοι στο σαλόνι του Μάκη. Το Αργεντινή – Γαλλία ήταν έτοιμο ν’ αρχίσει.

Πίτσες τσεκ. Μπύρες τσεκ. Αμπελοφιλοσοφίες τσεκ. Προβλέψεις για το σκορ τσεκ. Λίγο πριν τη σέντρα, μια φωνή από την άκρη αριστερά του καναπέ εξέφρασε βαθύ προβληματισμό. «Καλά ρε μαλάκες, μόνο εγώ νιώθω περίεργα; Να βλέπουμε τελικό Μουντιάλ χριστουγεννιάτικα; Το ’χαμε συνηθίσει με ιδρώτα στα μπούτια και πλαστική καρέκλα. Τι έγινε φέτος»;

Σιωπή σκέπασε το σαλόνι. Ορκιστήκαμε να ασχοληθούμε με το θέμα, αλλά «άλλη φορά ρε φίλε. Ήμαρτον! Τελικό βλέπουμε…». Βέβαια, το Μουντιάλ μαζί με τζινγκλμπελ δεν ήταν το μόνο περίεργο. Ειδική ομάδα ανέλαβε τη μελέτη του ζητήματος. Και κατέληξε ότι τώρα τελευταία τα Μουντιάλ γίνονται όλο και πιο περίεργα:

1.Το Μουντιάλ του Κατάρ (2022)

Το κράτος του Κατάρ, που ανέλαβε τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2022, είναι το πάτημα του τουρκικού κράτους στον περσικό κόλπο. Η Τουρκία στήριξε το Κατάρ, όταν αυτό έφαγε οικονομικό αποκλεισμό από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2017. Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Η Τουρκία έστειλε τρεις χιλιάδες μπάτσους να ενισχύσουν την ασφάλεια του Μουντιάλ (έχει πολλούς μπάτσους η Τουρκία…). Η τουρκική παρουσία στο Κατάρ είναι καρφί στο μάτι των τοπικών της ανταγωνιστών – δηλαδή η Σαουδική Αραβία και το Ιράν βγάζουν φλύκταινες με την τουρκική επιρροή στον Περσικό κόλπο. Σε αντάλλαγμα, το Κατάρ υποστηρίζει την τουρκική οικονομία με δισεκατομμύρια δολάρια. Το Κατάρ συμφώνησε να δανείσει στην Τουρκία 35 μαχητικά αεροσκάφη του για τις ανάγκες των τουρκικών συμφερόντων. Η συνεργασία Τουρκίας και Κατάρ αναπτύσσεται από τον περσικό κόλπο μέχρι τη Λιβύη. Έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλα διακρατικά μπλοκ που επίσης επιζητούν την κυριαρχία στην ίδια περιοχή. Το ελληνικό κράτος (μαζί κι άλλα κράτη) ενοχλείται από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, ακριβώς επειδή το ζήτημα δεν είναι η μπάλα, αλλά η διεθνής προβολή της συμμαχίας του Κατάρ με την Τουρκία. Από κει είναι που προκύπτει το υποκριτικό ενδιαφέρον του για την «καταπίεση της lgbt» κοινότητας και για «των εργασιακών δικαιωμάτων» στο Κατάρ.

2.Το Μουντιάλ ΗΠΑ – Καναδά – Μεξικό (2026)

Ήταν 1994. Ο πατέρας Μπους αφουγκραζόμενος τα ζητήματα της εποχής οργάνωσε την εμπορική συμμαχία Καναδά, Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικό. Η εμπορική συμφωνία που προέκυψε ονομάστηκε NAFTA (North American Free Trade Agreement). Έφτιαχνε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο για τη διακίνηση εμπορευμάτων κι ανθρώπων. Όσα προϊόντα κυκλοφορούσαν στις χώρες της NAFTA, δηλαδή σε μια περιοχή όπου κατοικούν 500 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν βαρύνονταν με φόρους και δασμούς. Ο άξονας Καναδά-ΗΠΑ-Μεξικό είχε εξαρχής αντικινεζικό πρόσημο· εν ολίγοις εμπόδιζε την ακμάζουσα κινεζική οικονομία να εξάγει τα εμπορεύματά της στις χώρες της βόρειας Αμερικής. Η συμφωνία NAFTA έφτιαχνε ένα τεράστιο μπλοκ. Χτυπούσε στα ίσια την Κίνα, οδηγώντας τον εμπορικό ανταγωνισμό στα άκρα. Η NAFTA διήρκεσε μέχρι το 2020. Αναθεωρήθηκε και αντικαταστάθηκε από την συμφωνία USMCA (στην πιάτσα ονομάζεται NAFTA 2.0). Η συμφωνία USMCA επεκτείνει την ισχύ της NAFTA. Προβλέπει διευκολύνσεις στο εμπόριο αυτοκινήτων και κατάργηση των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο (την ίδια στιγμή που επιβάλλει τεράστιους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα).

Με απλά λόγια: Το 2026 οι βορειοΑμερικανοί θα διοργανώσουν ένα Μουντιάλ, γεμάτο αντικινεζικά υπονοούμενα. Τα στάδιά τους θα χτιστούν από μη κινεζικό χάλυβα. Θα τρώνε μπέργκερ από βοδιν κρέας που δε θα βαρύνεται με φόρους. Θα κουνάνε τα σημαιάκια τους ελπίζοντας να σηκώσουν ανεμοστρόβιλο που θα πλήξει την άλλη πλευρά του Ειρηνικού.

3.Το Μουντιάλ Σαουδικής Αραβίας – Αιγύπτου – Ελλάδας (2030)
(εντάξει υποψηφιότητα είναι…)

Η τριμερής υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 πατάει πάνω σε προϋπάρχουσες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Το ελληνικό κράτος υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη στρατιωτική δικτατορία της Αιγύπτου και τη μοναρχία της Σ. Αραβίας. Τα κράτη αυτά έχουν δικά τους συμφέροντα, αλλά έχουν επίσης ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα συμφέροντά τους έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους στην περιοχή. Η τριμερής συμμαχία Ελλάδας, Αιγύπτου, Σ. Αραβίας δημιουργεί ένα ημικυκλικό φραγμό νοτιοδυτικά της Τουρκίας, που προσπαθεί να την εγκλωβίσει στα χερσαία της σύνορα. Ο φραγμός αυτός δυσχεραίνει την πρόσβασή της Τουρκίας στις θάλασσες του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου, στον Περσικό Κόλπο, στην Ερυθρά Θάλασσα, δηλαδή φτιάχνει ένα υδάτινο μπλόκο. Η τριμερής συνεργασία, τον τελευταίο καιρό διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, που προκαλούν τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας.

Τελικά, ο Μέσι δεν τα κατάφερε να μας αποπροσανατολίσει. Τα Μουντιάλ δεν είναι σκέτα μπάλα. Είναι επίσης (για να μην πούμε κυρίως…) έκφραση του παγκόσμιου πολέμου. Δηλαδή πίσω απ’ τα ποδοσφαιρικά παπούτσια γυαλίζονται τ’ άρβυλα.


Από το Έντυπο του Antifa South

Exit mobile version