Site icon Autonome Antifa

Τί γίνεται με το Ηλεκτρικό Ρεύμα; Οι μισθοί μας ταΐζουν την πολεμική οικονομία – αυτό γίνεται // 11.22

Η εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσιάζεται ως τυχαίο γεγονός, ή το πολύ ως κακία του Πούτιν.

Όμως, αυτός που κανόνισε να μας αλλάξει τα φώτα είναι το κράτος μας!

Με τους αριστερούς του και με τους δεξιούς του.

Για παράδειγμα:

1. Το «σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ» και η ανάθεσή του σε πληθώρα «ιδιωτών παρόχων» είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται εδώ και μία εικοσαετία. Κι αν κάνει κάτι καλά, αυτό είναι η σύγχυση: το ηλεκτρικό δίκτυο (ορυχεία – εργοστάσια – καλώδια – νομοθεσίες) παραμένει ένα και υπό κρατικό έλεγχο – όμως όλοι νομίζουν ότι «υπάγεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς».

2. Η «σύνδεση με το χρηματιστήριο ενέργειας» αποφασίστηκε το 2017 από τον αριστερό Σύριζα. Από τότε και μετά, η τιμή του ρεύματος εξαρτάται από την τιμή του ακριβότερου συντελεστή της παραγωγής.

3. Η «ρήτρα αναπροσαρμογής» αποφασίστηκε το 2021 από την κακιά δεξιά. Η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος είχε ήδη ξεκινήσει (χωρίς Ουκρανία – λόγω… «χρηματιστηρίου ενέργειας»). Η κακιά δεξιά ολοκλήρωσε τη διαδικασία, κανονίζοντας ώστε οι εταιρείες ενέργειας να μπορούν να μας αλλάζουν τα συμβόλαια όποτε γουστάρουν. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε εκτόξευση των τιμών να μεταφέρεται στις πλάτες μας δίχως καθυστέρηση.

Και μιας και όλα έχουν κανονιστεί τόσο προνοητικά και τόσο κρατικά, κάθε εκτόξευση των τιμών του ρεύματος καταλήγει σε εκτοξευση των κρατικών εσόδων. Δηλαδή: εμείς πληρώνουμε το ρεύμα όλο και ακριβότερα. Τα χρήματά μας καταλήγουν στις «εταιρείες ενέργειας». Μετά τα «υπερκέρδη» των εταιρειών φορολογούνται – ή οι εταιρείες προχωρούν σε εκπτώσεις προς επιλεγμένους καπιταλιστές.

Κι έτσι, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των μισθών μας καταλήγει στο κράτος. Και από εκεί εξυπηρετεί τις ανάγκες της πολεμικής οικονομίας: μετατρέπεται σε όπλα, μπάτσους και στήριξη καπιταλιστών στρατηγικής σημασίας.

Οπότε: Είκοσι χρόνια τώρα, αριστερές και δεξιές «κυβερνήσεις» προετοιμάζονται για πόλεμο. Χρησιμοποιούν τη σιωπηλή εξουσία του ηλεκτρικού δικτύου για να φορτώσουν το κόστος στις πλάτες μας. Και για να μην καταλαβαίνουμε Χριστό.

Αυτό γίνεται με το ρεύμα.

Exit mobile version