Όσοι αυτή την περίοδο ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι έρχονται αντιμέτωποι με ένα πανομοιότυπο φαινόμενο: ιδιοκτήτες οπλισμένοι με περισσό θράσος ζητάνε για τα χρέπια τους εκατοντάδες ευρώ. Το πράγμα δεν είναι καθόλου μεμονωμένο κι οπωσδήποτε δεν είναι καθόλου ασήμαντο.
Η «μικροϊδιοκτησία», η κατοχή δηλαδή ακίνητης περιουσίας κι ο προσπορισμός οφέλους απ’ αυτήν, υπήρξε ιστορικά ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο χτίστηκε το μεταπολεμικό ελληνικό κρατικό οικοδόμημα. Η μικροαστική και η μεσαία τάξη στην Ελλάδα συγκροτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη θέση στο Δημόσιο, την ιδιοκατοίκηση και τη μίσθωση ακινήτων.
Από το 2009 κι έπειτα, η καπιταλιστική κρίση απείλησε τη σχέση των μικροαστών με το κράτος. Το κύμα αναταραχής που γέννησε η φορολογική πολιτική επί των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αντιμετωπίστηκε με σειρά προστατευτικών μέτρων της ιδιοκτησίας. Μέσα στα χρόνια της κρίσης, το ελληνικό κράτος έφτιαξε και εφάρμοσε μια σειρά νόμων για να στηρίξει τα μικρά και μεγάλα αφεντικά της ακίνητης περιουσίας: α) έδωσε μερτικό από τα κέρδη της τουριστικής βιομηχανίας σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών (πλατφόρμα airbnb) β) ξέπλυνε το μαφιόζικο χρήμα από το εξωτερικό που διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά ακινήτων (θεσμός της χρυσής βίζας) και γ) πάγωσε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τις κατασχέσεις ακινήτων (νόμος Κατσέλη – Δένδια – Σταθάκη).
Το όλο πράγμα είχε και ιδεολογικές πλευρές: οι «αγώνες ενάντια στα χαράτσια», το ανάθεμα στον τραπεζίτη που έχει χέρια και σου παίρνει το σπίτι, οι «μάχες» στα ειρηνοδικεία ενάντια στους πλειστηριασμούς, το αίτημα για «ασφάλεια» συμπύκνωσαν την ιδεολογική ηγεμονία των μικροαστών και της μεσαίας τάξης γύρω από το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας. Κι έτσι, αντί, μέσα στην κρίση, να απαιτήσει η εργατική τάξη το ρίξιμο των ενοικίων, ήταν η μεσαία τάξη και οι μικροαστοί που συνδικαλίστηκαν για να προστατευτεί η περιουσία τους! Κι αυτό το πράμα ονομάστηκε «αντίσταση»!
Καθώς η καπιταλιστική κρίση καλπάζει η εργατική τάξη θα στριμώχνεται όλο και περισσότερο. Οι μικροαστοί θα γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι. Η μεσαία τάξη θα προσκολλάται όλο και πιο πολύ στο κράτος. Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας γύρω από το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας είναι μια πολύ διαφωτιστική όψη αυτής της διαδικασίας – γι’ αυτό και συσκοτίζεται με κάθε διαθέσιμο μέσο.