Το Σάββατο 11 Μάρτη στις 18.30, η κακόφημη αντιφασιστική συνέλευση antifa south, ετοιμάζεται να παρουσιάσει την εκδήλωση Ο Πράσινος Κόσμος είναι Πόλεμος. Το θέμα της εκδήλωσης περιγράφεται στον υπότιτλο της εκδήλωσης, εκεί που χώνουμε ζούλα τα πιο κρυφά μηνύματα: το περιβάλλον ως κρυφή όψη του εμπορικού πολέμου.
Όσοι κι όσες σκοπεύουν το Σάββατο να κουβαληθούν στην Καλλιθέα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις τελευταίες γνώσεις που αποκομίσαμε επί του θέματος. Ας πούμε: αυτό που μάθαμε να αποκαλούμε «δακτύλιο», δηλαδή η εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, αναλόγως μονής ή ζυγής πινακίδας, ήταν ένα μέτρο που καθιερώθηκε για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία του 1930. Στόχος ήταν η δημιουργία αποθέματος καυσίμων ενόψει του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η μείωση της εκροής συναλλάγματος προς το εξωτερικό. Το γεγονός ότι όλοι νομίζουμε ότι ο δακτύλιος έχει να κάνει με την καταπολέμηση του νέφους και του μποτιλιαρίσματος μας φέρνει στην καρδιά του ζητήματος που σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε το Σάββατο: τ’ αφεντικά πουλάνε «προστασία του περιβάλλοντος», ενώ στην πραγματικότητα χεσμένα τα έχουν και το περιβάλλον κι εμάς.
Αλλά οι ανακαλύψεις μας δε θα σταματούν εκεί. Θα ρίξουμε την ιδέα ότι η ανακύκλωση πλαστικών κι αλουμινένιων απορριμμάτων είναι τελικά τζάμπα εργασία που παρέχουμε στη βιομηχανία πλαστικού και αλουμινίου. Θα δούμε με ποιο τρόπο οι επιμέρους εθνικές αυτοκινητοβιομηχανίες βάζουν η μία στην άλλη δασμούς, επικαλούμενες «οικολογικές ευαισθησίες». Θα εξετάσουμε τι σχέση έχει ο «φόρος ρύπων» με τον ανταγωνισμό των αεροπορικών εταιριών. Θα εξηγήσουμε τι είναι το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» των ρούχων, δηλαδή με ποιο τρόπο η ντόπια κλωστοϋφαντουργία θέλει να χτυπήσει τα ρούχα made in china και να μας αναγκάσει να φοράμε τσαρούχια. Και φυσικά, θα σας αποκαλύψουμε τα ύπουλα σχέδια των αφεντικών να μας κόψουν το σουβλάκι και να μας βάλουν να τρώμε κουκουνάρι, επειδή έτσι «μειώνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος».
Στο τέλος, αν όλα έχουν πάει καλά, θα σας πούμε και τι σχέση έχουν τελικά αυτές οι εκδηλώσεις με τις ζωές μας. Εν ολίγοις, που μας ήρθε τέτοιους καιρούς να λέμε για το περιβάλλον και το δακτύλιο.
Τα λέμε το Σάββατο!